• 21.10.2018

  Ταξιδεύοντας με τον Μίκη

  Μια ταινία docufiction του Αστέρη Κούτουλα

  Στους κινηματογράφους 25 Οκτωβρίου 2018


  88 ΛΕΠΤΑ | 60 ΜΟΥΣΙΚΕΣ | 60 ΙΣΤΟΡΙΕΣ

  περισσότερα
 • 01.10.2018

  Για τον Αντώνη Κοντογεωργίου

  Ο Αντώνης Κοντογεωργίου υπήρξε ένας ξεχωριστός φίλος και πολύτιμος συνεργάτης.


  Ήταν βαθύς γνώστης της χορωδιακής μουσικής. Βοήθησε αποτελεσματικά στις πρώτες εκτελέσεις των κορυφαίων συμφωνικών μου έργων. Ήταν τόσο βαθειά η σχέση μας, ώστε έγραψα ειδικά γι’ αυτόν τα έργα μου “Requiem” και «Θεία Λειτουργία» και έκανα χορωδιακές επεξεργασίες σε κύκλους τραγουδιών μου.

  περισσότερα
 • 12.06.2018

  Το Μεγάλο «ΝΑΙ»

  Η χώρα μας σύρθηκε σε μια πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάρος της χώρας και του Λαού μας.

  Συνάμα ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.

  Από την εποχή του ΕΑΜ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Έλληνες αριστεροί υποχώρησαν μπροστά σε δοκιμασίες, που τις περισσότερες φορές έφταναν στα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

  περισσότερα
 • 08.06.2018

  Απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου του Salzburg  Το έργο ζωής του Μίκη Θεοδωράκη, γεννημένου στις 29 Ιουλίου 1925 στη Χίο, μπορεί να ιδωθεί ως ένας υπερεθνικός αγώνας για την ελευθερία και την ειρήνη, ο οποίος δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στην κοινωνική και πολιτική του δράση, αλλά και στο μουσικό του έργο.

  περισσότερα
 • 07.06.2018

  Επίτιμος διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιου του Salzburg ο Μίκης Θεοδωράκης

  Σε επίσημη αλλά και ιδιαίτερα συγκινητική τελετή απένειμε χθες το Πανεπιστήμιο του Salzburg στον Μίκη Θεοδωράκη τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της Φιλοσοφίας (Dr. phil. h. c.) “ως αναγνώριση του τεράστιου καλλιτεχνικού και πολιτικού του έργου στους άξονες «Διαχρονική μουσική και υπερεθνική αντίσταση», «αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα», «πολιτική παιδεία»”.

  περισσότερα
 • 13.02.2018

  Την Παρασκευή εκτάκτως με ΤΑ ΝΕΑ ο δεύτερος τόμος για τον Μίκη Θεοδωράκη

  Ενα βιβλίο-σταθμός για τον Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζουν ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, που κυκλοφορούν εκτάκτως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

  Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο οπού ο κορυφαίος έλληνας μουσικοσυνθέτης αφηγείται τη ζωή του και συνθέτει την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

  περισσότερα
 • 07.02.2018

  'Ολο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε διαδικτυακό ραδιόφωνο


  Διαδικτυακό ραδιόφωνο που μεταδίδει 24 ώρες το 24ωρο επί επτά ημέρες την εβδομάδα, το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους δύο μήνες. Το ραδιόφωνο Mikis, http://mikisradio.gr εκτός από μουσική και τραγούδια μεταδίδει αφιερώματα και συνεντεύξεις στον αγαπημένο Μίκη των Ελλήνων κι όχι μόνο.

  περισσότερα
 • 16.06.2017

  Συνάντηση Μανώλη Γλέζου - Μίκη Θεοδωράκη  Στις 14.6. ο Μανώλης Γλέζος επισκέφθηκε τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του.

  Οι δυο συναγωνιστές και φίλοι είχαν μετά από πολύ καιρό την ευκαιρία να περάσουν μαζί ένα απόγευμα μιλώντας για τα καινούρια τους βιβλία και ακούγοντας μουσική.

  περισσότερα
 • 16.01.2017

  Μίκης Θεοδωράκης: «Το Βήμα και τα ΝΕΑ θεσμοί του δημοκρατικού συστήματος»

  Το «ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ» μέσα από τις δεκαετίες που πέρασαν έως σήμερα, έχουν αναδειχθεί σε θεσμούς του δημοκρατικού μας συστήματος.


  Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα οικονομικής φύσεως, εν τούτοις δεν μπορώ να μην πιστέψω, ότι πίσω από τις απειλές που δέχονται, τα αίτια δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως πολιτικά.

  περισσότερα
 • 29.12.2016

  Παρουσίαση του βιβλίου της Αν. Βούλγαρη για τους «Διαλόγους» του Μίκη Θεοδωράκη στην Θεσσαλονίκη  Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19:00 θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Αναστασίας Βούλγαρη «Μίκης Θεοδωράκης, Διάλογοι στο λυκόφως: Συνοπτική παρουσίαση» στο καφέ Ζώγια, Αλεξάνδρου Σβώλου 54.

  περισσότερα
 • 15.12.2016

  ΟΧΙ στην απέλαση των 8 Τούρκων αξιωματικών


  Κάντε κλικ στην ανάρτηση για να δείτε το κείμενο

  περισσότερα
 • 10.11.2015

  Ταξιδεύοντας με τον Μίκη


  Ένα νέο φιλμ του Αστέρη Κούτουλα βασισμένο σε ανέκδοτο υλικό του Αστέρη Κούτουλα από τις περιοδείες του Θεοδωράκη σε όλο τον κόσμο.

  12 Νοεμβρίου, Μόναχο.

  περισσότερα
 • 13.10.2015

  Συνέντευξη Στέφανου Κορκολή στην Τζωρτζίνα Ντούτση


  Διαβάστε την συνέντευξη του Στέφανου Κορκολή που παραχώρησε στην Τζωρτζίνα Ντούτση

  περισσότερα
 • 10.07.2015

  Για τη συνέντευξη τύπου σχετικά με την παρουσίαση της «Πρώτης Συμφωνίας» και του «Άξιον εστί» από την ΚΟΑ στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών (14.7.2015)

  Θέλω να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για την απόφασή τους να παρουσιάσουν στο Ηρώδειο τα έργα μου «Πρώτη Συμφωνία» και «Άξιον Εστί». Όπως επίσης να χαιρετήσω όλους τους άξιους συντελεστές, που είμαι βέβαιος ότι με το ταλέντο και την προσωπικότητά τους θα βοηθήσουν, ώστε τα έργα μου να έχουν την όσο γίνεται καλλίτερη ερμηνεία και παρουσία.

  περισσότερα
 • 26.02.2015

  Για το συλλαλητήριο της 27ης Φεβρουαρίου 2015 - Χαιρετισμός

  Χαιρετίζω την συγκέντρωση που θα γίνει αύριο στο Σύνταγμα με στόχο την πρόταση Νόμου για την κατάργηση των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ....

  περισσότερα
 • 26.01.2015

  Σχόλιο για τις Εκλογές

  Συγχαίρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη του νίκη.

  Με τον ΣΥΡΙΖΑ βρεθήκαμε πολλές φορές να παλεύουμε χέρι-χέρι για τους κοινούς στόχους της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Αυτοτέλειας, την απελευθέρωση του Λαού μας από τον ζυγό των ξένων, τα Δικαιώματα του Λαού μας. Γι’ αυτό και θεωρούμε θετικό το εκλογικό του ποσοστό.

  περισσότερα
 • 13.01.2015

  Προς τις ΣΠΙΘΕΣ του «Δικτύου Σπιθών ΕΛΛΑΔΑ»

  Η απόφασή σας για τη δημιουργία του «Δικτύου Σπιθών ΕΛΛΑΔΑ» έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, είναι ευρηματική και με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Θέλω να πιστεύω ότι εγκαινιάζεται μια καινούρια εποχή για την Σπίθα και την ΚΑΠ, περισσότερο ώριμη και σοφή από την πρώτη, η οποία αν και πέτυχε μεγάλο έργο, έδειξε ότι δεν ήταν ώριμη να αντιμετωπίσει τις τεράστιες αντικειμενικές και υποκειμενικές αδυναμίες, δεδομένου ότι θελήσαμε να δημιουργήσουμε το ακατόρθωτο, δηλαδή ένα Κίνημα από τη βάση με εντελώς νέους τρόπους αυτοτέλειας, εντεταγμένο σε μια κοινή κοίτη, όπου να συνυπάρχουν η ανεξαρτησία με την ενιαία μορφή ανάλυσης και δράσης.

  περισσότερα
 • 12.01.2015

  Απάντηση σε Σπιθιστή

  Επειδή τις τελευταίες μέρες έχω λάβει επιστολές από Σπιθιστές που έχουν πάρει προσωπικά όσα γράφω στα πρόσφατα κείμενά μου, θα ήθελα να δημοσιοποιήσω μια από τις απαντήσεις που έστειλα σε Σπιθιστή σχετικά με το θέμα αυτό

  περισσότερα
 • 08.01.2015

  Ο Μίκης Θεοδωράκης απαντώντας σε επιστολή του φίλου του Δ.Α. που τον ρωτά κατά πόσον ο όρος που έθεσε για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτός

  Έχεις απόλυτο δίκιο. Δηλαδή ο όρος που έθεσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εν γνώσει μου ανέφικτος, γιατί θα οδηγούσε σε σφοδρή σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες. Τότε, θα με ρωτήσεις, γιατί το έπραξα; Υπάρχει προϊστορία γι’ αυτό. Αν θυμάσαι, στις αρχές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε την πρότασή μου να δημιουργήσουμε το Μέτωπο ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. ...

  περισσότερα
 • 06.11.2014

  Η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη στο Έθνος της Κυριακής - Δελτίο τύπου

  Από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει μαζί με το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Κάθε εβδομάδα θα δίνεται και ένας τόμος από το μοναδικό έργο της θυελλώδους ζωής και του πολυσήμαντου έργου του οικουμενικού συνθέτη της Ρωμιοσύνης.

  περισσότερα
 • 31.03.2014

  Κυκλοφόρησε σε cd ο "Επιβάτης" του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Κώστα Τριπολίτη με την Φωτεινή Δάρρα

  Ένα από τα βασικότερα στοιχεία στα ποιητικά κείμενα των κύκλων «Επιβάτης» και «Ραντάρ» του Κώστα Τριπολίτη είναι ο εκρηκτικός τους χαρακτήρας. Το στοιχείο αυτό, της έκρηξης, έλειψε και από τις δύο ταυτόχρονες εκτελέσεις τους στην αρχή της δεκαετίας του ‘80, για διάφορους λόγους.

  περισσότερα
 • 26.03.2014

  Recycling Medea του Αστέρη Κούτουλα

  Με πολύ μεγάλη επιτυχία προβλήθηκε στις 22 και 25 Μαρτίου στο Τελ Αβίβ η ταινία Recycling Medea του Αστέρη Κούτουλα, βασισμένη στη μουσική της λυρικής τραγωδίας του Μίκη Θεοδωράκη «Μήδεια».

  περισσότερα
 • 15.02.2014

  Βραβείο του φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» του Αστέρη Κούτουλα βασισμένο στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη

  Με το βραβείο για «Το Πολυτιμότερο Ντοκιμαντέρ για το 2014» του Ιδρύματος «Κινηματογράφος για την ειρήνη» τιμήθηκε στο Βερολίνο η ταινία «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» («Recycling Medea») του Αστέρη Κούτουλα.

  περισσότερα
 • 02.07.2013

  Μίκης Θεοδωράκης «Ποιος τη ζωή μου…» - Πρόγραμμα παραστάσεων

  Το πρόγραμμα των παραστάσεων της περιοδίας του έργου «Ποιος τη ζωή μου…»

  περισσότερα
 • 21.06.2013

  Παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας «Recycling Medea»

  Badminton,20 Ιουνίου 2013. Παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας «Recycling Medea» («Ανακυκλώνοντας την Μήδεια») του Αστέρη Κούτουλα βασισμένης στην Όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «ΜΗΔΕΙΑ». Πριν την έναρξη της προβολής ο Μίκης Θεοδωράκης διάβασε το παρακάτω κείμενο προλογίζοντας την ταινία

  περισσότερα
 • 20.06.2013

  Ο Μίκης Θεοδωράκης προλογίζει το film «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» του Αστέρη Κούτουλα

  Το Αιγαίο είναι μια ιδιαίτερη θάλασσα, γιατί τα κύματά της είναι γρήγορα και πυκνά. Έτσι αν δεν έχεις το κατάλληλο πλεούμενο και την απαιτούμενη πείρα, γρήγορα ανατρέπεσαι και πνίγεσαι.

  περισσότερα