Ομιλία Ν.Λυγερού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
29.12.2012
Το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών (ΣΠΙΘΑ) θεωρεί ιστορικό ΧΡΕΟΣ να ενημερώσει τους Έλληνες, σε ότι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική ζώνη καθώς και τον Εθνικό ορυκτό μας πλούτο, τον οποίο προσπαθούν να υφαρπάξουν οι ξένες δυνάμεις που καταδυναστεύουν τον τόπο, οδηγώντας τη χώρα και τους πολίτες στην οικονομική εξαθλίωση.
Η χώρα μας είναι το πιο «ακριβό οικόπεδο» σε γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο αλλά κάποιοι κρατούν στην αφάνεια, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να παίξουμε σημαντικό ρόλο στα χρόνια που θα ακολουθήσουν μιας και η πατρίδα μας βρίσκεται στο ενεργειακό σταυροδρόμι τριών ηπείρων
Το ΚΑΠ-ΣΠΙΘΑ οργάνωσε γι αυτό το σκοπό εκδήλωση-ενημέρωση στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου με διαπρεπείς καθηγητές.
ΣΤΟ ΒΗΜΑ Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ
Συνεχίζουμε ακριβώς την ακολουθία που κράτησαν και οι προηγούμενοι σ' αυτή την κοινή προσπάθεια.
Θα ήθελα να επισημάνουμε μερικά γεωστρατηγικά δεδομένα, για να τα έχετε και στο νου σας, για να δείτε ότι τα μεγέθη είναι μεγάλα επειδή αρχίζουμε με ένα πρώτο μεγάλο μέγεθος πολύ απλό, είναι ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο, άρα μπορείτε να το δείτε πιο συγκεκριμένα.
Σε αυτόν τον χάρτη έχετε όλες τις ΑΟΖ της Μεσογείου, υπολογισμένες με διαγράμματα Voronoi και αυτό μας επιτρέπει να έχουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο για την Ελλάδα. Η πρώτη μεγαλύτερη ΑΟΖ είναι της Ιταλίας, η δεύτερη είναι της Ελλάδας.
Θα αρχίσω όμως με μερικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα είναι σημαντικές, όταν θα συνδυαστούν και με αυτά που είπε ο Ηλίας Κονοφάγος και ο Αντώνης Φώσκολος. Η ιδέα είναι η εξής :
Είναι το θέμα της συνεκτικότητας. Οι χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στο πάνω μέρος.
Άρα στο πάνω μέρος συνδέονται οι ΑΟΖ της Κύπρου, της Ελλάδος, με την Ιταλία, με τη Μάλτα, με τη Γαλλία και με την Ισπανία.
Είναι ένα κοινό πλαίσιο, που ανήκει βέβαια στον ίδιο χώρο, αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό για τους υδρογονάνθρακες, είναι η ιδιότητα της συνεκτικότητας. Όλα επικοινωνούν, αυτό είναι πολύ σημαντικό, όταν βάζετε και ηλεκτρικά καλώδια και βέβαια αγωγούς φυσικού αερίου.
Το άλλο σημαντικό, όπως προσέχετε όλοι σας, είναι ότι όλα τα νησιά ανήκουν στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι η Ευρώπη σε σχέση με την Αφρική, έχει μεγαλύτερη ΑΟΖ. Αυτή λοιπόν η συνεκτικότητα και η επιφάνεια, δίνει κάτι το ουσιαστικό, όσον αφορά την Ελλάδα, είναι ότι επιπλέον σε αυτή την περιοχή, όπως το αναλύσανε οι προηγούμενοι ερευνητές, είναι πολύ πλούσια σε φυσικό αέριο.
Εμείς έχουμε ένα συνδυασμό από δύο πράγματα: μία μεγάλη έκταση που προέρχεται μόνο και μόνο από την τοποθεσία μας και τη γεωμετρία μας, βέβαια και της τοπολογίας, αλλά σας δίνει αυτή την έκταση και το καλό είναι ότι επιπλέον αυτή η έκταση βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και όχι στη δυτική.
Γιατί κανονικά, όπως σας το έδειξε και ο Ηλίας Κονοφάγος στις προηγούμενες κάρτες, υπάρχουν διάφορες χώρες που έχουν υδρογονάνθρακες αλλά δεν έχουν στο ίδιο επίπεδο. Η ιδέα είναι ότι αυτή όλη η περιοχή έχει πολλούς υδρογονάνθρακες, άρα βρισκόμαστε στη σωστή περιοχή για τέτοιου τύπου έργο.
Τώρα, όσο αφορά την οριοθέτηση, αν θέλετε, για να μιλήσαμε λίγο για τα τεχνικά, ας το ακούσουμε τώρα όλοι, γιατί έχουμε ακούσει και διάφορα και από διάφορα κόμματα, είναι μερικά που είναι σωστά σε αυτή τη θέση και είναι μερικά που λένε κάτι παράλογα πράγματα.
Κάτι το οποίο είναι πολύ σωστό, είναι ότι η θέσπιση γίνεται μονομερώς. Δεν υπάρχει καν άλλη διαδικασία που προβλέπεται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Κατά συνέπεια, δεν είναι κάτι που χρειάζεται μια εξαίρεση, είναι απλώς να ακολουθήσουμε αυτό που έχουν κάνει 134 χώρες.
Άρα η θέσπιση λέει απλώς: «υπάρχω», δεν λέει τίποτε άλλο. Και αυτό σας εξηγεί γιατί γίνεται μονομερώς, εφόσον δεν υπάρχει καμία συμφωνία με κανένα άλλο. Γιατί ; Γιατί δεν υπάρχει χωροταξικό, δεν λέμε πού είναι. Μετά, η Ελλάδα ας πούμε, όπως έχει επαφή με την Αλβανία, με την Ιταλία, με τη Λιβύη, με την Αίγυπτο, με την Κύπρο και με την Τουρκία, θεωρητικά μπορεί να κάνει λοιπόν έξι συμφωνίες οριοθέτησης.
Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό γεωστρατηγικά, ως επίπτωση, είναι ότι δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε τις έξι οριοθετήσεις.
Μόλις κάνετε μία οριοθέτηση σε διμερή σχέση, έχετε δικαίωμα να κάνετε έρευνα, εξόρυξη, εκμετάλλευση και γίνεται κάτι το εμπορικό.
Αλλά αν θέλετε ένα χειροπιαστό παράδειγμα, για να μή μιλάμε θεωρητικά, είναι πολύ απλό, πάρτε το παράδειγμα της Κύπρου. Η Κύπρος έχει και αυτή έξι χώρες γύρω της, την Τουρκία, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, και έχει κάνει μόνο τρεις Συμφωνίες. Έχει κάνει λοιπόν την θέσπιση το 2004 και έχει κάνει τρεις οριοθετήσεις, το 2003, το 2007 και το 2010. Είναι το κάτω μέρος, αυτό εδώ είναι πάλι συνεκτικό, είναι μία ιδέα η οποία είναι πολύ σημαντική.
Και βλέπετε ότι παρόλο που δεν έχει κάνει ακόμα οριοθέτηση ούτε με την Ελλάδα, ούτε με την Τουρκία, ούτε με τη Συρία, ξέρετε πολύ καλά ότι έχει προχωρήσει στον τομέα όχι μόνο της έρευνας, εφόσον έχουν αρχίσει ήδη οι γεωτρήσεις, άρα είναι κάτι το πρακτικό. Απλώς να θυμάστε τα μεγέθη, γιατί ο Ηλίας Κονοφάγος είπε πολύ σωστά ότι σε αυτή εδώ την περιοχή βρήκανε τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα της δεκαετίας.
Κοιτάξτε τις ΑΟΖ. Η ΑΟΖ του Ισραήλ είναι πολύ μικρή, του Λιβάνου βρήκαμε και πρόσφατα, δηλαδή φέτος, μεγάλα κοιτάσματα, της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι η πιο μεγάλη. Κοιτάξτε το μέγεθος της Ελλάδας.
Εδώ βλέπετε τη Xάρτα, την ονομάζουμε έτσι για τον Ρήγα, επειδή πολλές φορές μιλάμε και ποιος μας ακούει, άρα τα όρια εδώ είναι η ελληνική ΑΟΖ.
Σας έχουμε βάλει όμως τα διαγράμματα Voronoi, όπου έχουμε βάλει διαφορετικό χρώμα για κάθε νησί μας, για να έχετε ακριβώς το μέγεθος της ΑΟΖ του νησιού. Έτσι όταν τα βάζετε όλα μαζί, είναι η ελληνική ΑΟΖ, η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο.
Αυτό που βλέπετε, που σας δείχνουν αμέσως τα μαθηματικά, είναι ότι τα νησιά που βρίσκονται στο κέντρο, έχουν μικρές κυψέλες και τα νησιά που βρίσκονται στις άκρες, έχουν μεγάλες. Άρα εδώ αντικρούει μια νοοτροπία που έχουμε στην Ελλάδα, είναι ότι τα μικρά νησιά που είναι μακριά, είναι ασήμαντα και δεν προστατεύονται. Η ΑΟΖ σας λέει ότι είναι ακριβώς το αντίθετο.
Κοιτάξτε εδώ, όλα αυτά εδώ είναι νησιά. Για να καταλάβετε εδώ είναι η Γαύδος, αυτή είναι η Κρήτη. Αυτή είναι η Κάσος, η Κάρπαθος, η Ρόδος, η Ρω, το Καστελλόριζο και η Στρογγύλη. Άρα βλέπετε ότι τα νησιά τα οποία είναι ακριτικά, είναι αυτά που έχουν τις μεγαλύτερες κυψέλες Voronoi, δηλαδή είναι αυτά που προσφέρουν τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι πρέπει να τα προσέχουμε ιδιαίτερα και όχι να μιλάμε για άγονες γραμμές και τα λοιπά.
Άρα ο συνδυασμός επιπλέον από αυτές τις γνώσεις τώρα τις μαθηματικές με τα προηγούμενα, είναι ότι εντελώς τυχαίως βέβαια, οι μεγαλύτερες περιοχές που έχουν σημασία για τους υδρογονάνθρακες είναι το Ιόνιο Πέλαγος, νότια της Κρήτης κι λεκάνη Ηροδότου, δηλαδή είναι η άκρη. Αυτό εξηγείται, το είπε ο Ηλίας, θα μπορούσε και ο Αντώνης να το πει πολύ πιο ξεκάθαρα, είναι απλό: για να έχετε μεγάλα κοιτάσματα, δεν πρέπει να είσαστε κοντά στην ακτή. Για να καταλάβετε η Κύπρος, το πρώτο οικόπεδο που είναι το πιο κοντινό από την ακτή της, το έκανε στα 21 ναυτικά μίλια. Βέβαια εδώ έχουμε ένα μικρό θέμα, το θέμα είναι 21ΝΜ, καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ πιο πέρα από τα 12ΝΜ και ακόμα πιο πέρα από τα 6ΝΜ. Άρα δεν έχουμε θεσπίσει την ΑΟΖ και δεν έχουμε κάνει οριοθέτηση, βέβαια, αυτά τα μεγάλα κοιτάσματα στα οποία αναφερθήκαμε, δεν είναι βέβαια προσβάσιμα. Εδώ θα ήθελα να δώσω το παράδειγμα της Κύπρου, για να δούμε συγκεκριμένα τί έγινε πρόσφατα, γιατί όταν τα λέμε για την Ελλάδα έχετε την εντύπωση, εκτός αν είσαστε φίλοι, ότι γνωρίζετε μόνο ένα παράδειγμα θεωρητικό. Στην πραγματικότητα με την Κύπρο έχουμε ένα παράδειγμα πολύ πρακτικό.
Στην Κύπρο είναι 13 οικόπεδα. Από αυτά τα οικόπεδα, το πρώτο που γνωρίζετε εσείς είναι το οικόπεδο 12. Εδώ βρίσκεται το κοίτασμα "Αφροδίτη". Άρα έχετε ακούσει ότι υπάρχει φυσικό αέριο, έχετε ακούσει για τα μεγέθη, αλλά αυτό που δεν ακούτε πολύ συχνά, είναι ότι το οικόπεδο 12 είναι το πιο φτωχό απ' όλα.
Στο οικόπεδο 12 το κοίτασμα "Αφροδίτη" αντιπροσωπεύει ήδη 100 Δις. Είναι μόνο ένα κομματάκι, που όμως είναι επαφή με το Ισραήλ. Τώρα θα γίνουν άλλες έρευνες για 4.000 km2 με σεισμικά δεδομένα τριών διαστάσεων, πάλι στο οικόπεδο 12 από την εταιρεία Noble.
Μετά έγινε δεύτερος γύρος παραχώρησης, που είναι όλα τα άλλα 12 οικόπεδα, εκτός από το 12 , ο οποίος άρχισε στις 11 Φλεβάρη.
Λέω και τις ημερομηνίες γιατί μερικές φορές ακούτε ή μη ειδικούς ή πραγματικά ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα ή δεν θέλουν να ασχοληθούν, αλλά θέλουν να το πουν όμως.
Άρα κοιτάξτε τις ημερομηνίες: πότε έγινε ο διαγωνισμός; 11 του Φλεβάρη 2012. Πότε έκλεισε; 11 Μαΐου. Πότε βγήκαν τα αποτελέσματα;
Μετά από 6 μήνες. Τα αποτελέσματα τί είναι; Είναι αυτά τα οικόπεδα που βλέπετε εδώ: το 2.3, 9 και 11.
Πρώτα απ' όλα μπορείτε να παρατηρήσετε, εκτός αν έχετε στο αίμα σας κότα ..... γιατί έχουμε και τέτοια εδώ.... αμέσως είναι μερικοί που σκέφτηκαν γιατί εμείς, ακόμα και όταν κερδίζει κάτι ο ελληνισμός, υπάρχει πάντοτε ένας ραγιάς που σου λέει, "Έ, την πατήσαμε πάλι!".
Μας είπαν ότι εντελώς τυχαία βέβαια, τα οικόπεδα αυτά δεν τα διεκδικεί η Τουρκία. Πρώτα απ' όλα είναι ψέμα, ξέρετε ότι η Τουρκία διεκδικεί και από εδώ. Η Τουρκία διεκδικεί και στο κομμάτι εδώ με το οικόπεδο 11. Όλα. Αυτό που δεν διεκδικεί, μπορεί να είναι το οικόπεδο 8. Και το οικόπεδο 7 μπορεί να μην το αγγίζει. Όλα τα άλλα «χτυπάει». Και μέσω Τουρκίας και μέσω κατεχομένων, δεν έχει κανένα πρόβλημα. Τα οικόπεδα όμως αυτά εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι έχουν μια συνεκτικότητα, επικοινωνούν το ένα με το άλλο. Πρώτα απ' όλα εξηγείται με δύο τρόπους: το οικόπεδο 12 ξέρουμε πια ότι δεν είναι εκτιμήσεις αλλά υπάρχει φυσικό αέριο. Κατά συνέπεια, το οικόπεδο 11, όπως είναι δίπλα, παραχωρήθηκε στην Total. To οικόπεδο 9 - παραχωρήθηκε στη Γαλλία και στη Ρωσία, με δύο εταιρείες ρώσικες και μία γαλλική, άρα εδώ είναι η εταιρεία, εδώ είναι η κοινοπραξία και εδώ το 2 και το 3 είναι σε μια κοινοπραξία - Μίκη, κοινοπραξία, όπως σου αρέσει - 2 και 3 που είναι Ιταλία και Νότια Κορέα. Τα 2 και 3 πάνε μαζί, δεν είναι Ιταλία και Κορέα, πάνε μαζί.
Το καλό όμως επιπλέον είναι ότι ακόμα και αν δεν σας φαίνεται τόσο άμεσο, θέλει να πει ότι όταν έχετε φυσικό αέριο και στο Ισραήλ και στο κοίτασμα Αφροδίτη και θέλετε να κάνετε έναν αγωγό, μέσα από τα οικόπεδα εδώ περνάτε ήδη χωρίς κανένα εμπόδιο, από τώρα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει ο διαγωνισμός, ότι έχει πάρει παράταση και θα δοθούν βέβαια και τα άλλα οικόπεδα που βλέπετε.
Αλλά προσέξτε το οικόπεδο 1, το οικόπεδο 4 και το οικόπεδο 13, δεν έχουν υποψήφιους. Το οικόπεδο 1 για ποιο λόγο; Είναι πολύ κοντά. Το οικόπεδο 3 για ποιο λόγο; Είναι πολύ μικρό. Το οικόπεδο 4 για ποιο λόγο; Είναι πολύ βαθύ. Είχαν τα ίδια κριτήρια, που αυτό είναι ένα στρατηγικό λάθος, θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά κριτήρια ανάλογα με το βάθος, γιατί καταλαβαίνετε ότι όταν είναι μεγάλο το βάθος, είναι πιο υψηλό το κόστος της παραγωγής.
Αυτό όμως που μπορεί να δείτε και να καταλάβετε, το οικόπεδο 9 γιατί είναι πολύ σημαντικό, από τις 15 κοινοπραξίες που βλέπετε εδώ - αυτές είναι οι εταιρείες που έχουν επιλεχθεί - από τις 15 λοιπόν κοινοπραξίες, 9 ήταν υποψήφιες στο οικόπεδο 9.
Αυτό είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιεί και ο Αντώνης, λέει «εντάξει βρε παιδιά, εμάς δεν μας πιστεύετε αλλά 9 εταιρείες στο ίδιο οικόπεδο ή έχουν νοητική στέρηση όλες ή κάτι υπάρχει». Γιατί μιλάμε για πολλά λεφτά και καταλαβαίνετε ότι αυτό εδώ είναι η συνέχεια και είναι μια στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε.
Αλλά θυμάστε τα νούμερα, το ξαναλέω, 2003 η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, 2007 η οριοθέτηση με το Λίβανο, 2010 η οριοθέτηση με το Ισραήλ.
Η πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη, στον πρώτο γύρο παραχώρησης, δεύτερο γύρο παραχώρησης τα άλλα 12 οικόπεδα, και τώρα ήδη τα 4 που έχουν την τελική ευθεία, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.
Το άλλο που είναι καλό αν το σκεφτείτε, γιατί θυμάστε ότι η Κύπρος έχει και προβλήματα στα οποία δεν αναφερθήκατε αλλά να επισημάνουμε όμως -το είπε λίγο ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου έμμεσα - η ιδέα είναι ότι έχουμε ένα κράτος που έχει κατεχόμενα, που έχει πρόσφυγες, που έχει αγνοούμενους, που έχει εγκλωβισμένους και παρόλα αυτά καταφέρνει να κάνει αυτό που κάνει και να παράγει μέλλον για το λαό.
Αυτό που λέμε για την Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από το να ακολουθήσουμε αυτή τη στρατηγική, δεν είναι καμία καινοτομία, δεν είναι ανάγκη να έχουμε κάποια επικινδυνότητα.
Ένα άλλο πράγμα που έχετε ακούσει πολύ συχνά είναι «άμα κάνουμε εμείς ΑΟΖ, θα έχουμε casus belli».
Όπως καταλαβαίνετε, πρώτον, έχει ένα ελάττωμα. Η Κύπρος έχει κάνει ΑΟΖ από το 2004. Ή η Τουρκία δεν το έχει αντιληφθεί ή δεν έχει να κάνει τίποτα, γιατί είναι πολύ απλό. Κάνετε casus belli όταν ο άλλος κάνει κάτι που μπορεί να το κάνει μόνος του. Στην οριοθέτηση γίνεται αναγκαστικά με δύο άτομα.
Αν ο άλλος δεν θέλει να το κάνει, δεν υπογράφει. Δεν είναι ανάγκη να κάνει casus belli. Άρα η ιδέα είναι πολύ απλή, όπως έγινε, και να το ξέρετε, ότι η Κύπρος ζήτησε δύο φορές από την Ελλάδα, αυτή εδώ η γραμμή με 48,6 χιλιόμετρα, να κάνει οριοθέτηση αλλά δεν συμφωνήσαμε εμείς γιατί φοβόμασταν λίγο τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Ζήτησε να κάνει και με τη Συρία, δεν έκανε τίποτα και έκανε με τις άλλες τρεις και συνέχισε.
Προσέξτε λίγο το οικόπεδο 3, το κοιτάξαμε λίγο με ακρίβεια.
Αν προσέξετε το οικόπεδο 3 είναι λίγο πιο πάνω από το Λίβανο και σημαίνει ότι είμαστε σε ένα σωστό πλαίσιο και με τη Συρία. Η Συρία κάνει έρευνες αλλά δεν ξεπερνάει ποτέ αυτό. Ο Λίβανος έκανε ακριβώς το ίδιο και είμαστε πάντοτε στο σωστό πλαίσιο. Άρα τώρα φανταστείτε με τα οικόπεδα, ότι στο Λίβανο έχουμε βρει μεγάλα κοιτάσματα, στο Ισραήλ έχουμε βρει τεράστια κοιτάσματα, στην Αίγυπτο έχουμε βρει μεγάλα κοιτάσματα, στο οικόπεδο 12 έχουμε βρει ένα τεράστιο, στα υπόλοιπα οικόπεδα της Κύπρου τί λέτε να κάνουμε;
Στην πραγματικότητα περιμένουμε στην περιοχή 13 με 14 «Αφροδίτες», δηλαδή 13 με 14 φορές 100 Δις.
Θα επισημάνω τώρα ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι μικρή, σε σχέση με την Ελλάδα. Άρα εδώ ήταν οι εταιρείες, σας έβαλα με κίτρινο εδώ.
Εδώ είναι - αναφέρθηκε ο Ηλίας αλλά το ξεπερνάμε - ή απλώς αυτό που κάνει η Τουρκία από το 2009 και μετά το 2012 αλλά στην πραγματικότητα απλώς το ανακοινώνει.
Από την άλλη πλευρά, όπου θα υπάρχουν οι έρευνες με την PGS και είναι πολύ καλό που έχουμε αυτή την εταιρεία, η οποία είναι νορβηγική και είναι η ίδια που έκανε τις έρευνες και στην Κύπρο αλλά όταν προσπάθησε η Τουρκία να την φοβίσει, λέγοντας ότι θα σας βυθίσουμε το καράβι, αυτοί συνέχισαν και ευτυχώς είναι ακριβώς οι ίδιοι που θα πάνε σε όλη αυτή την περιοχή.
Το είπε προηγουμένως και ο Αντώνης, θα ξεκινήσουν από την Κέρκυρα και θα συνεχίσουν μέχρι νότια της Κρήτης.
Eδώ έχετε δύο κοιτάσματα, είναι ο Πύρρος και είναι ο Αχιλλέας. Βλέπετε τον Αχιλλέα, που έχει σχεδόν το μέγεθος της Ζακύνθου, 450 και είναι κάτι σημαντικό που το έχουμε συζητήσει και με τον Ηλία, θα είναι μάλλον και ο λόγος που θα πρέπει να γίνει μια μικρή τροποποίηση, ακόμα για το νόμο περί υδρογονανθράκων, γιατί τότε δεν είχαν προβλέψει ότι θα έχουμε κοιτάσματα τέτοιας μεγάλης έκτασης. Εδώ δεν σας το δείχνω με ακρίβεια, δεν το αναλύω, εφόσον το είπε ήδη ο Ηλίας, απλώς είναι ο χάρτης που έχουμε υπολογίσει με ακρίβεια αυτή τη φορά.
Εδώ βλέπετε τη Ρωσία και εδώ δεν είναι το διαχωριστικό, είναι απλώς οι εκτάσεις που μπορούν να μοιραστούν, όσον αφορά αυτό το κομμάτι.
Αυτό όμως που έχει σημασία για εμάς στρατηγικά, είναι ότι ο Βόρειος Πόλος είναι το ανάλογο από την ανατολική Μεσόγειο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι θα είναι δύο πηγές και βέβαια, όπως η ανατολική Μεσόγειος είναι πιο προσβάσιμη λόγω της θερμοκρασίας, θα είναι πιο εύκολο να επενδύσουν πρώτα εδώ και γι' αυτό έχουμε και τις εταιρείες που ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την Κύπρο γιατί μην ξεχνάτε ότι γεωστρατηγικά πριν μερικά χρόνια, όχι μόνο οι εταιρείες αλλά τα κράτη δεν ήξεραν καν πού βρίσκεται η Κύπρος. Τώρα όχι μόνο ξέρουμε πού είναι η Κύπρος, αλλά ξέρουμε πού είναι τα οικόπεδά τους και ξέρουμε ποιo είναι δίπλα από ποιo.
Εδώ σας δείχνω την ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Αυτό είναι ένα κριτήριο που χρησιμοποιήθηκε και προηγουμένως, ότι άμα το σκεφθείτε, θέλει να πει ότι εμείς είμαστε σε ένα πλαίσιο που γνωρίζουμε πολύ καλά τί είναι η ΑΟΖ. Απλώς προσέξτε, η ΑΟΖ είναι κάτι το εθνικό, άρα άμα εμείς δεν θέλουμε να την κάνουμε ποτέ την ΑΟΖ, κανένας δεν μπορεί να μας πιέσει. Έχει έναν ηθικό χαρακτήρα που δεν μπορεί να παραχωρηθεί και δεν μπορούμε να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο δεν μας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουμε ΑΟΖ, γιατί δεν πιέζεται αυτή; Αυτό δεν γίνεται. Εδώ όμως ξέρετε ότι άμα βάλετε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα δείτε αυτό το μέγεθος που είναι η μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο. Έχετε μετά την ΑΟΖ, σε κατάταξη, της Αμερικής που είναι μεγαλύτερη και η δεύτερη μεγαλύτερη είναι η Γαλλία.
Παίρνουμε το παράδειγμα της Γαλλίας γιατί μοιάζει πολύ νοητικά και γεωστρατηγικά με το δικό μας. Δηλαδή έχουμε μια μικρή χώρα φαινομενικά, η οποία έχει όμως πολλά νησιά. Χάρη σε αυτό, η Γαλλία έχει 11.000.000 km2. Mόνο αυτά τα νησιά που έχει, της δίνουν 1.000.000, δηλαδή το διπλάσιο από την Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε, αν εξηγήσετε σε ένα Γάλλο ότι δεν δίνουμε σημασία σε μερικά νησιά μας επειδή είναι μακριά, θα πρέπει όμως να του πείτε πού, γιατί αυτός δίνει σημασία σε όλα αυτά τα νησιά.
Καταλαβαίνετε ότι με την Κύπρο είναι πολύ πιο απλό το θέμα, καθώς είναι μόνο ένα νησί, έπρεπε να δώσει σημασία στο νησί, και γι' αυτό πήγε και πιο γρήγορα, ενώ εμείς όπως έχουμε και κομμάτι ξηράς θεωρούσαμε ότι εντάξει, το μεγάλο κομμάτι ...
Εδώ έχετε μια ωραία, αν θέλετε, αντιπαράθεση αρχικά, που βλέπετε πώς η Κύπρος που είναι τόσο μικρή - σας υπενθυμίζω, το λέω τώρα, φαντάζομαι ότι εδώ δεν θα έχουμε κότες ούτε ραγιάδες αλλά όταν θα πάτε να δείτε τους φίλους σας, να τους πείτε ότι η Κύπρος που είναι ένα μικρό νησί σε σχέση με το τί γίνεται γύρω, είναι η πρώτη που κατάφερε να κάνει μια Συμφωνία ΑΟΖ το 2003 ενώ εδώ και χρόνια, από το ΄98 η Τουρκία προσπαθεί να πει ότι δεν πρέπει να γίνει ποτέ ΑΟΖ στη Μεσόγειο, διότι είναι κλειστή θάλασσα ενώ όπως όλοι ξέρετε από γεωγραφία, η Μαύρη Θάλασσα είναι "ανοικτή"... αυτό εξηγεί γιατί η Τουρκία έχει κάνει ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα...
Σας ευχαριστώ πολύ!