• 22.09.2014

  Διάβημα του Μ.Θεοδωράκη και Γ.Κασιμάτη προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας

  Ιδιαίτερα επίκαιρο διάβημα του Μίκη Θεοδωράκη και του Γεωργίου Κασιμάτη στον πρόεδρο της δημοκρατίας που απεστάλλει στις 19 Μαΐου 2011

  περισσότερα
 • 01.07.2006

  ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ: 28.07.2014

  Η αγριότητα του πολιτισμού* - Μίκης Θεοδωράκης

  Οφείλω να ομολογήσω ότι δέχθηκα με μεγάλη δυσκολία να μιλήσω σ’ αυτή την τόσο σημαντική σύνοδο και μπροστά σε τόσο επίσημα πρόσωπα, γιατί αντίθετα απ’ ό,τι συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, δε θα μπορέσω να πω λόγια αισιόδοξα ούτε να διατυπώσω σκέψεις και προτάσεις θετικές. Κι αυτό γιατί διακατέχομαι από βαθιά απαισιοδοξία για το μέλλον. Έπαψα πια να πιστεύω.

  περισσότερα
 • 27.07.2006

  ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ: 27.07.2014

  Το χάος για το χάος* - Μίκης Θεοδωράκης

  Δεν είχε προφτάσει να στεγνώσει το μελάνι από την παραπάνω ομιλία που έκανα ως άλλη Πυθία στους Δελφούς και σε δύο εβδομάδες από τότε ξαναχτύπησε το Κράτος-Τίγρης του Ισραήλ έχοντας πίσω του το 92% των υπηκόων του και το 82% των κατοίκων του Κράτους-Μαύρος Πάνθηρ που ακούει στο όνομα ΗΠΑ.

  περισσότερα
 • 29.1.2009

  ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ: 21.07.2014

  Σκέψεις - του Μίκη Θεοδωράκη

  Η Τέχνη είναι διάλογος ανάμεσα στον δημιουργό και ένα συγκεκριμένο κοινό στο οποίο απευθύνεται. Αν αυτή η «αρχή» αφορά όλα τα είδη της Τέχνης, για το Τραγούδι είναι άμεση και καταλυτική, μιας και ο τραγουδοποιός έχει ως κύριο σκοπό να τραγουδηθεί κατ’ αρχήν από το συγκεκριμένο κοινό του τόπου και της εποχής του, από το οποίο εμπνέεται και στο οποίο απευθύνεται.

  περισσότερα
 • 25.6.2007

  ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ: 08.07.2014

  Οι βιομηχανίες πολέμου να γίνουν βιομηχανίες ειρήνης - του Μίκη Θεοδωράκη

  Η Κολομβία και άλλες υπανάπτυκτες χώρες και λαοί, που παράγουν και εξάγουν ηρωίνη, βρίσκονται στην μαύρη λίστα των εθνών.
  Γιατί τάχα να μην είναι στην ίδια μαύρη λίστα οι ανεπτυγμένες χώρες και λαοί που παράγουν και εξάγουν πολεμικά όπλα;
  Μήπως το αποτέλεσμα δεν είναι ακριβώς το ίδιο, δηλαδή ΘΑΝΑΤΟΣ ;

  περισσότερα
 • 13.09.2013

  ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. και πολιτική των συμμαχιών

  Στην απάντησή μου στην ανάρτηση της Σπίθας Θερμαϊκού αναφέρθηκα στο πρόβλημα των συμμαχιών και είπα ότι στις ηγεσίες των υπαρχόντων κομμάτων, κινημάτων κλπ. πρέπει να τεθούν από την πλευρά μας ορισμένες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με την Ιδεολογία και την Στρατηγική μας.

  περισσότερα
 • 09.09.2013

  Για την Σπίθα Θερμαϊκού

  Χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση τη δημοσίευση των σκέψεων της Σπίθας Θερμαϊκού για το 5ο κεφάλαιο (Έξοδος από την κρίση). Πιστεύω ότι οι σκέψεις αυτές συμβάλλουν στην προσπάθειά μας να εμπλουτίσουμε με τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως των μελών τις προγραμματικές μας θέσεις και αρχές.

  περισσότερα
 • 03.09.2013

  Ανακοίνωση

  Όπως έχω δηλώσει, η στρατηγική μας των 9 θέσεων είναι ο μοναδικός δρόμος για την κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Το Λαϊκό Μέτωπο θα πρέπει να χτιστεί από τους απλούς ανεξάρτητους πολίτες που θα μας πιστέψουνε και θα μας εμπιστευθούν.

  περισσότερα
 • 02.09.2013

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές

  Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως άμεσο πολιτικό του στόχο τις Εκλογές. Δεν απαντά όμως στο ερώτημα: Στην περίπτωση που κερδίσει και σχηματίσει Κυβέρνηση, τι θα γίνει με τα Μνημόνια; Θα εξακολουθήσει η συνεργασία με την Τρόικα τηρώντας τις δεσμεύσεις που περιέχουν ή θα τα καταγγείλει;

  περισσότερα
 • 29.08.2013

  Τύμπανα Πολέμου

  Το έχουμε, νομίζω, πει. Κάθε τόσο πρέπει να γίνεται και ένας πόλεμος για να κρατηθεί το επίπεδο ζωής στις χώρες που στηρίζουν την κοινωνική τους ανάπτυξη στην εξαγωγή του μαύρου θανάτου. Κάποτε ο πρόεδρος Μιττεράν μου εκμυστηρεύθηκε ότι εάν δεν πουλήσουν όπλα, θα πέσει κάθετα το επίπεδο της ζωής στην Γαλλία.

  περισσότερα
 • 28.08.2013

  Μια ιστορική παράσταση στη Μακρόνησο : ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ «ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ…»

  Στη Μακρόνησο, ένα χώρο ιστορικής μνήμης που καθόρισε την πορεία πολλών χιλιάδων αγωνιστών της μεταπολεμικής Ελλάδας, πέφτει η αυλαία για την καλοκαιρινή περιοδεία της μουσικής παράστασης ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ «ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ…» με θέμα τη ζωή και το έργο του κορυφαίου έλληνα δημιουργού. Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, μια μέρα γιορτής της δημοκρατίας και ένα μήνυμα συμφιλίωσης τώρα που η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

  περισσότερα
 • 27.08.2013

  Δυο δρόμοι για το μέλλον της χώρας - Α. Η πρόταση της Κ.Α.Π.- Β. Η λύση της ανακύκλωσης - Γ. Σχόλιο

  Έτυχε να διαβάσω σήμερα τον διάλογο που προκάλεσε η δημοσίευση από την Χριστίνα Γεωργίου των θέσεών μου, όπως αυτές αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα μας σχετικά με την στρατηγική μας. Έτσι είδα την πραγματικότητα που υπάρχει, δηλαδή το χάος που υπάρχει, σε σχέση με το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε, στη σκέψη ορισμένων που πιστεύουν ότι είναι Σπιθίτες.

  περισσότερα
 • 31.07.2013

  Η Σπίθα και η τακτική της σαλαμοποίησης

  Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της στη χώρα μας η Τρόικα, όλες οι αποφάσεις της έχουν τηρηθεί από την εκάστοτε Κυβέρνηση και Βουλή, δηλαδή από το σημερινό Σύστημα Εξουσίας, στο ακέραιο. Για κάθε περίπτωση εφαρμόζεται σχολαστικά το ίδιο σενάριο.

  περισσότερα
 • 19.07.2013

  Οι μεταμορφώσεις του Διόνυσου

  Όπερα σε δύο πράξεις σε κείμενο του συνθέτη και στίχους Κώστα Καρυωτάκη και Κώστα Βάρναλη.

  περισσότερα
 • 17.07.2013

  Για τους λαθρομετανάστες

  Μου κάνει εντύπωση ότι για το πρόβλημα που γεννήθηκε στη χώρα μας με την εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων κυνηγημένων από τις εστίες τους συνανθρώπων μας, κανείς έως σήμερα δεν είπε ότι ο κύριος και μοναδικός υπεύθυνος είναι ο Αμερικανικός Ιμπεριαλισμός.

  περισσότερα
 • 27.06.2013

  Επιστολή του συναγωνιστή Ε.Κ. προς τον Μίκη Θεοδωράκη και Σχόλιο του Μίκη Θεοδωράκη

  Προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Άλλοι φίλοι-συναγωνιστές-σύντροφοι επαναδραστηριοποίησαν τις Σπίθες τους, άλλοι ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται (γενικότερα με τις συμπεριφορές του κόσμου).

  περισσότερα
 • 23.06.2013

  Θα προχωρήσουμε ούτως ή άλλως

  Η Ενιαία Σπίθα Αττικής χαιρετίζει όποιον και όποια ανεξάρτητο πολίτη μπαίνει στις γραμμές της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών Σπίθα σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στο εξωτερικό, με πνεύμα αγωνιστικό, προσφοράς, θυσίας, μελέτης, συναγωνιστικότητας και αδερφοσύνης μεταξύ μας.

  περισσότερα
 • 21.06.2013

  Θετικά βήματα και προβλήματα

  Τα γεγονότα με τη διάλυση της ΕΡΤ έδωσαν την ευκαιρία σε πολλές Σπίθες να τα αντιμετωπίσουν με ανακοινώσεις και με δράσεις ενός θα έλεγα «αναγεννητικού» χαρακτήρα. Επί τέλους η απόφασή μας να στηριχτούμε από δω και πέρα σ’ αυτή την πρωτότυπη μορφή ενιαίας δράσης δηλαδή σε πολλές μικρού ή μεσαίου μεγέθους ανεξάρτητες Σπίθες αρχίζει να δίνει καρπούς.

  περισσότερα
 • 16.06.2013

  Σταμάτης Κραουνάκης “Μίκης αποχαιρέτησε”

  Λέω η συγκίνηση μου αφορά στο ότι ένας άνθρωπος που η μοίρα τον γέννησε μαζί μ’ άλλον ένα μεγάλο, σε μια χώρα, την ώρα που τους είχε ανάγκη…
  Ο ένας έφυγε, είναι ψηλά. Ο άλλος ζει ανάμεσά μας, απέναντι από την Ακρόπολη, στην οδό Επιφανούς, ο επιφανής κι αποχαιρέτησε. Ζει. Εν ζωή.

  περισσότερα
 • 13.06.2013

  Όλα ή τίποτα 2013

  Μετά την κατάρρευση του δικομματισμού και την παραχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας στους ξένους, θεώρησα ότι η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε αποτελεί ιστορική ευκαιρία.

  περισσότερα
 • 12.06.2013

  Να αντιδράσουμε τώρα, όσο είναι ακόμα καιρός

  Ο συνεκτικός ιστός που συνδέει και διατηρεί ζωντανό έναν Λαό είναι η συλλογική Μνήμη. Αυτή που διαπλάθεται μέσα από τις μεγάλες δοκιμασίες που απειλούν την ίδια την ύπαρξή μας.

  περισσότερα
 • 17.05.2013

  Χαιρετισμός Μίκη Θεοδωράκη για το φεστιβάλ Ολύμπου

  Χαιρετίζω τους φίλους μας Νορβηγούς και τους ευχαριστώ για την αγάπη τους στη μουσική μας και στην πατρίδα μας.

  Τους ευχαριστώ επίσης, γιατί φέρνουν μαζί τους τα δώρα της όμορφης μουσικής τους και ειδικά τα έργα του μεγάλου συνθέτη Edvard Grieg.

  περισσότερα
 • 14.05.2013

  Αρκάδι

  Σήμερα, 5 Μαϊου του 2013, πέντε μέρες μετά τη δήλωσή μου της 30ής Μαρτίου με την οποία πρότεινα την δημιουργία Ανεξάρτητων Σπιθών, τα αποτελέσματα είναι προς το παρόν απογοητευτικά. Έως τώρα ο αριθμός των Σπιθών δείχνει ότι η ανταπόκριση σε σχέση με τη νέα πρότασή μου είναι δραματικά μικρός.

  περισσότερα
 • 10.05.2013

  Χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη στην ημερίδα «Κρίση και δημοκρατική νομιμότητα»

  Ο Ναζισμός υπήρξε το απόλυτο Κακό μέσα σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Και είναι ντροπή να τον θεωρεί κανείς ως ένα πολιτικό-ιδεολογικό κίνημα, ενώ στην ουσία υπήρξε η πιο αποτρόπαιη μορφή εγκληματικής δράσης, δεδομένου ότι εκπαίδευσε και καθοδήγησε εκατομμύρια σαδιστών βασανιστών, των οποίων οι πράξεις αποτελούν αιώνια ντροπή για το ανθρώπινο γένος.

  περισσότερα
 • 09.05.2013

  Διακήρυξη

  Στίς 21 Ἀπριλίου ὁ φασισμός χτύπησε τήν πατρίδα. Μέσα στό σκοτάδι τῆς νύχτας, οἱ δολοφόνοι τῆς δημοκρατίας κατέλυσαν τίς συνταγματικές ἐλευθερίες καί τά κατακτημένα μέ θυσίες καί αἷμα δημοκρατικά δικαιώματα τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ.

  περισσότερα
 • 21.12.1999

  Επιστολή από Χαλκιδική - Απάντηση από Μ.Θεοδωράκη

  Θέλουμε αρχικά, να σας ευχαριστήσουμε για τη συμπαράστασή σας στον αγώνα μας ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, της ζωής που έχουμε επιλέξει να ζούμε και του μέλλοντος των παιδιών μας.

  περισσότερα
 • 04.02.1995

  Η συνύπαρξη της «λαϊκής» με την «συμφωνική» μουσική στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη

  Η συνύπαρξη της «Λαϊκής» με την «Συμφωνική» μουσική στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί μια βιωματική ανάγκη γι’ αυτόν, που κάνει τον ίδιο και τη μουσική του μοναδική περίπτωση στον χώρο της διεθνούς μουσικής, καθώς κινείται συνεχώς ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο κόσμους προσπαθώντας να τους συνενώσει σε έναν και μοναδικό… Γεγονός που γεννά απορίες, αντιθέσεις, απορρίψεις αλλά και θαυμασμό και εν πάση περιπτώσει δυσκολίες στην κατανόηση αυτής της μοναδικότητας.

  περισσότερα
 • 11.09.1990

  Δημοκρατία: από τον Κλεισθένη έως σήμερα

  Η Δημοκρατία είναι, 2.500 χρόνια μετά τον Κλεισθένη, το ζητούμενο για όλη την ανθρωπότητα. Το κείμενο αυτό είναι το περιεχόμενο ομιλίας του (11.9.1990) και διαπνέεται από τις ιδέες που παρουσίασε με το “Αντιμανιφέστο” του.

  περισσότερα
 • 16.02.1989

  Οι έννοιες Δεξιά - Αριστερά

  Με αφορμή τη θέση μου στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, πολύς θόρυβος έγινε και πάλι για «Δεξιά» και «Αριστερά». Τι, όμως, είναι πράγματι «αριστερός» και τι «δεξιός»;

  περισσότερα
 • 17.04.1987

  Αντιμανιφέστο

  Το επίκαιρο αυτό κείμενο πρέπει να γίνει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια των εργαζομένων, οι οποίοι αντιστέκονται στην σημερινή νεοφιλελεύθερη εργασιακή λαίλαπα της τροικανικής κυβέρνησης και διεκδικούν δικαίως ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, το οποίο αυτονόητα τους ανήκει.

  περισσότερα